Tankar kring myndigheternas agerande av coronakrisen

Jag har försökt skapa mig en egen bild av coronakrisen, även fast det är väldigt svårt att inte ryckas med i kriskänslan. Jag har landat i att jag har stort förtroende för hur våra myndigheter hanterar detta. För att svara på frågan hur man ska hantera hela krisen så måste problemet och uppgiften formuleras på rätt sätt. Jag tror många fokuserar på hur smittan ska stoppas när det i själva verket handlar om hur den ska begränsas till den nivå som sjukvården klarar att hantera de svårast sjuka. I de simuleringar som görs för att uppskatta hur stor del av folket som kan tänkas få COVID19 så nämns siffror som 60-70% av svenska folket. Dvs de flesta ska få smittan och sjukdomen. Att stoppa den går inte men om alla får den samtidigt blir det i sanning katastrofscener på våra sjukhus och äldreboenden. Nu handlar det om att sprida ut spridningen i en lagom takt. Att då införa åtgärder som är alltför kraftfulla, kanske med de felaktiga tanken att stoppa smittspridningen, till enorma kostnader skjuter ju bara problemet på framtiden - då kommer den höga puckeln vid ett senare tillfälle och man riskerar att behöva stänga skolan även då. På frågan om t ex skolor ska stängas redan nu finns såklart inget t utan det är en avvägning som man behöver vara ödmjuk inför. Det svar man kommer fram till ena dagen kan mycket väl ändras till dagen efter.

Igår på radion nämndes att Karolinska sjukhuset intensivvårdar ca 15 personer. Där råder för närvarande ingen panik utan det är hanterbart. Dock kan detta snabbt förändras och då är myndigheterna beredda att införa kraftfullare åtgärder. Jag tycker myndigheterna med Anders Tegnell i spetsen agerar rimligt och framför allt har de ingen annan agenda än allas vårt bästa. Det är viktigt att komma ihåg. På andra ställen drivs beslutsfattare snarare av att framstå som kraftfulla.

Svenska börsen fortsätter ner. Jag köpte 14 aktier i AAK till priset 136,95 kr/aktie. AAK är ett bolag med en fantastiskt stark position på marknaden. Aktien har länge varit för dyr i min smak men på de här nivåerna är den attraktiv. Jag bedömer att de i fundamenta är tämligen opåverkade av coronakrisen. Utdelningen är 2,10 kr/aktie med utdelning i maj (X-dag 14/5). P/E är 24,5 på dagens kurs.

På träningsfronten är den stora nyheten att jag gjorde slag i saken och kittade upp min landsvägscykel med effektnätarpadelar. Det blev ingen billig historia men jag landade i Garmins Vector 3. Tog en första sväng igår kväll och det var med stor spänning jag analyserade träningspasset. Med effektmätare får man väldigt bra förutsättningar att kunna träna mer kontrollerat, även när man kör utomhus. Annars är kontrollerade intervaller enklast att göra inomhus på trainer eller testcykel men att sitta i källaren känns helt enkelt inte lockande för mig. Morgonyogan har körts varje morgon denna vecka - bra jobbat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar