Månadsrapport, december 2023

December har passerat och därmed också hela 2023. Dags för decemberuppdateringen och jag ska också göra en årssummering men det blir ett separat inlägg. Vädermässigt har det varit en härlig månad med mycket kyla och även snö. Så glad att det blev vinrigt igen till julafton. Jag har inte åkt så mycket längdskidor som jag skulle velat men det var härligt att få komma upp till fjällen över jul och nyår. Under månaden var jag också i London över en långhelg.

Det har varit dunderrally på börsen, till stor del påeldat av långräntorna som fallit kraftigt. Kronan har kraftigt ökat i värde mot dollarn och därför har värdet på de amerikanska innehaven sjunkit.  

Portföljutveckling: +3,8%

Portföljens värde steg med +3,8% vilket även denna månad var klart lägre hela börsen som steg med hela 8,2%. Det är ett extremt tapp mot index för min del, vilket känns lite surt. Jag har legat bättre än index under hela året men efter stora tapp i november och nu även i december blir det i princip dött lopp. Det har varit bra tryck i aktier relaterat till bygg och konsulter.

Under månaden har jag liksom många andra uppnått All-Time-High för portföljen. Jag har passerat en ny miljonstolpe med svindlande fart. Jag har en ganska stor stek i ett onoterat innehav och det är framför allt denna som uppvärderats.Men även den noterade delen har uppnått ATH och det är framför allt denna jag rapporterar om i dessa månadsrapporter.  

Köp och sälj: Nettoköp på 60 kSEK

Trejdat en del under slutet av november och nu under december. Jag har köpt tillbaka stor del av Novo Nordisk och hela Astra, vilka såldes i november. Sålde (tyvärr) RVRC men också Lundberg, Profoto och Peab efter kraftiga uppgångar. Hoppas kunna köpa tillbaka Lundberg och Peab snart igen. Jag gjorde en kort trejd i Tokmanni, men det blev endast ett litet plus på den affären.

Jag har köpt lite mer i Raketech, som jag tycker är spännande. Fortsätter att fylla på i Securitas. Det kommer aldrig bli en dubblare, men jag tror det finns 30-40% i potential inom 6 månader, med relativt liten nedsida.

I övrigt är det breda köp, rakt ner i gubbväskan. På säljsidan skalade jag lite i Tomra.

I min pensionsportfölj har jag fortsatt öka aktieandelen och den är nu uppe i 89%. Jag köper främsy svenska indexet och svenska småbolag.

Månadens nettoköp ökar utdelningen med 2 178 kr på årsbasis.

Köpt:Sålt:


Kapitalinkomster: 4 253 kr

Aktieutdelningar på 4 168 kr, vilket är 2,7% lägre än samma månad 2022. Den stora skillnaden är att jag längre inte äger Skistar. 

För helåret har jag fått 133 560 kr i aktieutdelningar. Det är en ökning med 7,2%. Ackumulerat över alla år är utdelningarna uppe i 598 463 kr. Jag borde kunna gå över 600 kSEK under januari - det är en stor milstolpe!

Räntor från Trine och Saveland blev 46 resp. 39 kr (jag säljer löpande innehaven i dessa och överför till aktieportföljen så dessa inkomster fortsätter att sjunka).

För de kommande 12 månaderna är prognosen för utdelningsmaskinen 172 618 kr.  En uppsummering av de annonserade utdelningsförändringarna för de senaste 12 månaderna ser ut så här:

Förändringar ordinarie utdelningar: +0,48%
Förändringar extrautdelningar: -6,64%
Totalt: -6,15% vilket f n motsvarar -10 418 kr

Sänkningarna från 2022 fortsätter att värka ur och nu är det t o m postiv förändring för de ordinarie utdelningarna. Det negativa värdet för extrautdelningar beror på att det var flera stora bonusutdelningar under 2022 som inte fick motsvarigheter under 2023, t ex Tele2 och Skanska. De kommande året lär det inte heller bli några störra bonusutdelningar misstänker jag.

Annonserade utdelningsförändringar som jag lyckats fånga upp under december: Abbot Laboratories höjer utdelningen med 8%, Suncor Energy Inc höjer med 4,8% och Realty Income Corp höjer med 0,2%. En glad nyhet är att Walt Disney meddelade att de återupptar utdelningar med $ 0,3 per aktie. Vales utdelningar är väldigt osäkra och i mitt Excelark uppfattade jag månadens utdelning som en sänkning med 50%.

Portföljen:
Portföljen består f n av 138 bolag, vilket är 2 fler än vid senaste månadsrapporten. Nytillskott i väskan är: British American Tobacco och Altria. De 20 största bolagen står för 68,9% (67,8% föreg. månad) av hela portföljen. 

Sparande: Negativt

Fortsatt korsdrag på kontot. Har varit på resa till London och därefter i fjällen med familjen. Ser fram emot några sparsamma månader. Det är såklart kul att unna sig, framför allt resor, men jag kan också tycka det är skönt att leva sparsamt vardagsliv. 

Avslutningsvis uppmanar jag alla läsare att skänka pengar till Ukrainas motstånd mot Ryssland. Det som pågår är vedervärdigt och alla bidrag gör skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar