Månadsrapport, november 2023

November bjöd på riktigt höstrally på aktiemarknaderna - till stor del drivet av sjunkande långräntor och uttalanden från centralbankerna, med USA i spetsen, att inflationen fortsätter avta. Den amerikanska 10-åringen sjönk från 4,91% till 4,33%, vilket är ett mycket kraftigt fall. Kronan mot dollarn startade månaden på 11,28 och slutade på 10,46 kr (-6,4%). Månaden har varit kall och mot slutet snö i hela landet. Energipriserna har gått upp till höga nivåer igen. 

Jag fortsätter pytsa in pengar på börsen och är optimistisk. På byggsidan känns ljuset tyvärr fortsatt långt borta och jag hoppas regeringen inser att det kommer behövas stöd. Det är ett enormt uppdämt behov av bostäder och jag undrar hur de inkomstsvaga ska ha råd att bo i framtiden. I min värld är det en tickande bomb. 

Portföljutveckling: +5,9%

Portföljens värde steg med +5,9% men det var klart svagare än börsen som helhet som steg med 9,1%. Till viss del förklaras det av att jag sitter på en hel del amerikanska aktier, som tappat pga starkare krona. Men jag har en mer defensivt inriktad portfölj och den hänger aldrig med i perioder av kraftiga uppgångar. Under november var det rally i fastighetsaktier och dessa är jag inte särskilt tungt viktad i. 

Köp och sälj: Nettoköp på 192 kSEK

Fortsatt stora nettoköp under månaden. Köper fortsatt väldigt brett och under månaden har jag köpt 43 olika aktieslag med en genomsnittliga direktavkastning på 4,7%. Störst köp gjordes i RVRC, Securitas och New Wave Group. Välkomnar Tomra, G5, Kambi, NVidia, Avensia, MEKO och Phillip Morris in i portföljen. På säljsidan valde jag att kliva ur Novo Nordisk då jag tycker de är högt värderade och att jag ser bättre möjligheter. Köper gärna tillbaka dom på lägre nivå. Gjorde även en mini-trejd i Academedia och skalde av lite H&M.

I min pensionsportfölj har jag fortsatt öka aktieandelen och den är nu uppe i 86%. Jag köper svenska indexet och svenska småbolag.

Månadens nettoköp ökar utdelningen med 9 250 kr på årsbasis.

Köpt:Sålt:Kapitalinkomster: 16 085 kr

En riktigt bra månad för utdelningsmaskinen då det trillade in 15 948 kr i utdelningar. Det är 45% högre än samma månad för ett år sedan. Det beror på att Securitas numera delar ut 2 ggr per år och den andra halvan kom i november och att jag fick utdelning från RVRC för första gång samt att öresundsutdelningen hamnade på november istället för oktober. Utdelningarna sattes i arbete direkt via  nya aktieköp. 

YTD är utdelningarna uppe i 129 391 kr, vilket är 7 % högre än förra året. Det är dock helt drivet av stora insättningar i portföljen. För helåret är prognosen 133 kSEK i utdelningar.

Räntor från Trine och Saveland blev 107 resp. 30 kr (jag säljer löpande innehaven i dessa och överför till aktieportföljen så dessa inkomster fortsätter att sjunka).


För de kommande 12 månaderna är prognosen för utdelningsmaskinen 171 235 kr. Snart kommer bokslutsrapporterna och då man börja göra prognoser för nästa års utdelningar. En uppsummering av de annonserade utdelningsförändringarna för de senaste 12 månaderna ser ut så här:

Förändringar ordinarie utdelningar: -1,3%
Förändringar extrautdelningar: -6,3%
Totalt: -7,6% vilket f n motsvarar -12 579 kr

Sänkningarna börjar värka ur och kanske kan det t o m bli höjningar för nästa år.

Utdelningsförändringar: Autoliv höjer utdelningen med 3%, Exchange Income Corp höjer med 5%, VF. Corp slaktar utdelningen med -70%.

Portföljen:
Portföljen består f n av 136 bolag, vilket är 7 fler än vid senaste månadsrapporten. Nytillskott i väskan är: Tomra, G5, Avensia, NVIDIA, Note, Phillip Morris och MEKO. En galen blandning men det känns bra. De 20 största bolagen står för 67,8% (66,8% föreg. månad) av hela portföljen. 

Sparande: Oklart

Har inte lyckats sammanställa mina utgifter för månaden men det har känts som korsdrag på kontot. Orsakerna stavas höstlov med familjen med svag svensk krona. Samtidigt har jag fått försenad bonus från jobbet och en del utdelningar från onoterade innehav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar