Thule - Q4-rapport, 2021


Igår släppte Thule Q4-rapporten och bokslutet för 2021. Thule är ett favoritbolag för mig - bolaget levererar fantastiska siffror och fantastiska produkter inom sport- och fritidssegmentet, vilket tilltalar mig personligen. Thule är ett mycket starkt varumärke, har en väldigt bra produktutvecklingsprocess och rider på några breda trender som t ex cykling och aktiva semestrar. Man har stark närvaro i Europa, begynnande stark position i USA men därutöver en väldigt stor regional potential. 

Som alltid görs jämförelser med föregående år och för Thule, liksom många andra coronadrabbade bolag, blev 2020 ett år där de normala mönstren bröts. Q2 är normalt det starkaste kvartalet för Thule, men 2020 försköts efterfrågan till senare kvartal. Q3 och Q4 blev väldigt starka och när man sedan mötte dessa under 2021 så tedde sig utvecklingen lite mindre bra. Men i jämförelser med 2019 ("pre-corona") är 2021 ett fantastiskt år för Thule, se bild från conf call nedan. 










Nettoomsättningen för Q4 2021 blev 1 846 Mkr (1 605), vilket motsvarar en ökning med 15,0 procent. Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till 190 Mkr (241), vilket motsvarar en marginal om 10,3 procent (15,0). Kassaflöde från den löpande verksamheten var under kvartalet kraftigt negativt, -344 Mkr (319). Utdelningen föreslås höjas från 8 kr till 13 kr.

Direkt efter rapporten skickades aktien ned 9%(!), men i samband med conf call repade sig aktiekursen och vid dagens slut stängdes kursen ca 3% högre än vid öppningen. En mäktig vändning, vilket syns i veckografen nedan. Jag var snabb och lyckades nästan pricka botten när jag lyckades köpa några aktier för 391 kr. 











Förklaringen till vändningen tror jag låg i budskapet att marginalen kommer förbättras tack vare nu implementerade prishöjningar och att det svaga kassaflödet beror på lageruppbyggnad för att kunna möta det höga, förväntade kundbehovet under Q1 och Q2 (vilket man inte kunde tillgodose förra året).

Idag kommer flera riktkurshöjningar för bolaget (Pareto, Kepler och SHB). Hoppas på fortsatta framgångar för Thule.

Aktiekursen kostar i skrivande stund  426 kr och P/E baserat på utfallet 2021 är ca 25.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar