En sen uppdatering av utfallet i november. Ännu en urstark börsmånad då OMXSGI gick upp 7,2%. Min portfölj hänger inte med lika snabbt uppför, men jag är ändå nöjd med månaden. Dollarn har försvagats litegrann under månaden från historiskt höga nivåer. Det gör att utdelningarnas värde sjunker något, men samtidigt att man kanske kan börja snegla mot att köpa amerikanska aktier igen.
De ekonomiska planerna för 2023 böjar ta form. Vi har eventuellt några större utgifter framför oss som uppgradering av bil samt ombyggnation av husentrén. Jag funderar på att gå in i hårt spar-mode i några månader för att slippa behöva ta sparpengar eller ännu värre, göra uttag ur pengamaskinen, för att finansiera utsvävningarna. Under denna period skulle jag inte göra några insättningar alls till portföljen utan istället låta pengamaskinen få växa av sig självt.
Portföljutveckling: +4,5%
Portföljens värde inkl. utdelning men exkl. insättningar ökade med 4,5% under november. Värdet av portföljen vid månadens slut är det högst vid något månadsavslut, men i mitten av november var värdet ännu högre. Nu har förvisso börsen varit stark under en period men att det blir All-Time-High är ändå främst drivet av egna insättningar.
OMXSGI ökade med 7,2% så nu är jag tillbaka i det normala att min portfölj håller emot bättre i nedgång, men heller inte följer med upp lika snabbt i uppgång.
För året som helhet är portföljen -9,3% jämfört med OMXSGI som ligger på -20,2%.
Köp och sälj: Nettoköp på 23 729 kr
Stabila pjäser inhandlades. Största köp blev Investor följt av Evolution och AQ Group. Största försäljningen gjordes i Swedish Match, som under månaden köptes ut av Phillip Morris och avlistades.
Månadens nettoköp ökar utdelningen med 702 kr på årsbasis.
När jag skrev detta blickade jag tillbaka på de köp jag gjort under året. Jag ska summera upp detta i ett separat inlägg men tyvärr var den spontana känslan att jag inte tajmat mina köp särskilt väl.
Köpt:
Kapitalinkomster: 11 252 kr
Det rasslade in 11 002 kr i aktieutdelningar, vilket är 17% lägre än förra året. Minskningen förklaras av att SEB och Handelsbanken delade ut i november förra året men inte i år, samt att Öresundsutdelningen i år hamnade i oktober. Investor och H&M var största bidragsgivare. Frågan är om H&M kommer dela ut lika mycket nästa år efter alla de problem bolaget har? Jag fick utdelningar från 18 olika bolag, 4 st färre än förra året.
Year-to-date är utdelningarna uppe i 119 213 kr, vilket är 38% mer än 2021.
Räntor från Trine och Lendify blev 186 resp. 65 kr.
För de kommande 12 månaderna är prognosen för utdelningsmaskinen 136 512 kr. Det är ca 3000 kr mindre än prognosen för en månad sedan och skillnaden består i Castellums indragna utdelning för 2023 samt att dollarn har försvagats och därmed värdet i SEK på de amerikanska bolagens utdelningar.
Att Castellum drar in sin utdelning för 2023 är ett dråpslag för många utdelningsjägare, men jag förväntar mig att styrelsen tar rätt beslut och låter pengarna stanna i bolaget och därmed torde risken i bolaget minska. Castellum bryter därmed 24 år av kontinuerliga urtdelningshöjningar och blir därmed inte Sveriges första utdelningsaristokrat! Jag förstår att de som lever på utdelningar vill ha hög grad av förutsägbarhet i utdelninharna, men jag föredrar ändå att utdelningen kan tillåtas variera till förmån för att bolagets balansräkning prioriteras.
Vad gäller annonserade utdelningsförändringar så har de senaste 12 månaderna bjudit på:
Förändringar ordinarie utdelningar: +11,3%
Förändringar extrautdelningar: -1,8%
Totalt: +9,5% vilket f n motsvarar 11 353 kr
Sparande: 26%
En hel del utgifter under månaden. Syns tydligt att det är dyrt att tanka bilen, att livsmedel blivit dyrare och att bolånen fördyrats (nu fördubblats jämfört med sommaren).
Rullande 12M ligger sparkvoten på 39% (38%). Kassan utgör f n 13% av aktieportföljens värde.
Aktieportföljen fick totalt 16 kSEK kr i insättningar, lånet amorterades med 4 000 kr.
(Fotnot: Sparkvot 1/2)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar