Månadsrapport, oktober 2022

Dags att summera oktober. Det mesta tycker jag skuggas av kriget i Ukraina. Nästan varje dag uppdaterar jag mig på läget genom att läsa Cornucopias förnämliga blogg och hans rapportering av det senaste från Ukraina. Som ett långfinger till Putin är det skönt att det varit förhållandevis varmt under månaden i hela Europa så att energipriserna kan hållas i schack någorlunda och att lagren av gas kan sparas så länge som möjligt. Det behövs förmodligen inte särskilt mycket för att kris och panik ska bryta ut och EUs gemenskap hotas. Aldrig tidigare i mitt liv har jag insett hur skört mycket av det vi tar för givet är - demokrati, yttrandefrihet och fred. Jag har lärt mig respektera de som lägger sin tid på att praktisera demokrati genom att på sig politiska uppdrag, oavsett deras politiska övertygelser. Jag tror den yttersta konsekvensen av avpolitisering är det som stora delar av Rysslands hamnat i. Det har aldrig brytt sig om "politik", aldrig protesterat utan bara "skött sitt". Det funkar inte. Demokrati och frihet kräver tuffa diskussioner, meningsskiljaktigheter, debatter och sådant som många tycker är allmänt trist. Nåja.

Oktober som börsmånad har varit väldigt stark. Kanske är det ett "bear rally" och att börsen snart ska fortsätta nedåtresan igen. Jag har följt Q3-rapporterna och imponeras av många bolags starka utfall. Idag kom t ex NCC ut med sin rapport och redovisade en mycket stark orderingång. Det var oväntat och glädjande. Inom detaljhandel har Indiska gått i konkurs och jag misstänker att fler detaljhandelsbolag kommer följa efter. Lågpris står sig relativt stark och jag gladdes lite extra åt Byggmaxrapporten, som också den visade goda marginaler, skaplig försäljning och stark balansräkning.

Inflationsiffrorna från runt om i världen kommer in på osannolikt höga nivåer. Jag hade nog börjat tro att vi passerat en topp, men det verkar fortsätta svagt uppåt. Axfoods VD skrev i sin Q3-rapport att livsmedelspriserna kommer fortsätta öka.

Jag har dock landat i att jag fortsätter köpa aktier. Jag har lite mer i räntefonder än vanligt men har så sakteliga börjat vikt upp aktieandelen. Dollarn är fortsatt urstark och jag köper inte mycket amerikanska aktier just nu. 

Portföljutveckling: +7,8%%

Portföljens värde inkl. utdelning men exkl. insättningar ökade med hela 7,8% under oktober. Jag var tvungen att kolla upp om jag haft en starkare månad. Juli -22 landade på +7,4% månaden. Men starkast hittills har varit november -20 då jag hade en uppgång på 9,4%. Även mars -21 var extrem med en uppgång på 8,9%. Drivet av stora insättningar och inte alltför kraftiga tapp under året börjar jag närma mig All-Time-High för portföljen. Det saknas fortfarande ca 2%. 

OMXSGI ökade med 6,5% så förvånande nog lyckades jag slå index också denna månad. Jag upplever att det är de mer tillväxtorienterade bolagen som haft en stark månad och sådana bolag har jag inte många av. Bland mina större innehav har utvecklingen varit relativt svag. Investmentbolagen har gått ungefär som index. Essity, Microsoft och iShares S&P500 har gått relativt svagt. Byggmax +23% är dock ett strålande undantag. Men den har å andra sidan tappat sjukt mycket tidigare i år. 

För året som helhet är portföljen -13,6% jämfört med OMXSGI som ligger på -25,5%. Det får jag vara nöjd med. 

Köp och sälj: Nettoköp på 26 072 kr

Största köp blev Volvo, men det handlade mest om att jag köpte tillbaka de jag sålde förra månaden. Då såldes för att jag behövde likvider för att teckna Securitas nyemission. Jag sålde sedan i princip alla nytecknade aktier och gjorde förhoppningsvis en liten hacka på det. Jag har faktiskt inte studerat det särskilt noga, men jag tyckte att jag fick lite väl mycket i Securitas och oroas lite över deras skuldsättning som följd av deras kassa timing av jätteförvärvet Stanley.

Fortsatter även köpa VBG Group som jag tycker är riktigt intressant. Stark balansräking, superbra produkter och så tror jag att de har en dold styrka i att de levererar till försvarsindustrin, som just går för högvarv. Volvo och VBG stod för 40% av månadens köp. Resterande 60% spriddes ut i 23 andra bolag. Som vanligt köper jag alldeles för ofokuserat, men jag gillar samtidigt att ha en bred portfölj.

Månadens nettoköp ökar utdelningen med 1 148 kr på årsbasis.

Köpt:Sålt:Kapitalinkomster: 7 958 kr

Hela 7 789 kr i aktieutdelningar, vilket är 14% högre än förra året. Thule och Tele2 var största bidragsgivare. Jag fick utdelningar från 26 olika bolag, 6 st fler än förra året.

Year-to-date är utdelningarna uppe i 108 211 kr, vilket är 49% mer än 2021. Det är märkligt stor ökning - så skönt! Utdelningsprognosen för nov-dec är 17 000 kr så jag ser ut att landa på 135 kSEK för 2022.

Räntor från Trine och Lendify blev 105 resp. 64 kr.


För de kommande 12 månaderna är prognosen för utdelningsmaskinen 139 435 kr. Jag har inte noterat  så många utdelningsförändringar. Den enda jag sett är Skistar som höjer utdelningen med 100% till 3 kr/aktie, men det är fortfarande lägre än 2019 då de delade ut 3,5 kr.

Vad gäller annonserade utdelningsförändringar så har de senaste 12 månaderna bjudit på:

Förändringar ordinarie utdelningar: +14,2%
Förändringar extrautdelningar: -1,6%
Totalt: +12,6% vilket f n motsvarar 15 081 kr

Sparande: 49%

Oktober brukar vara en bra sparmånad för mig. Inga större utsvävningar denna månad heller. Sparkvoten från lönekontot uppgick till finfina 49%. 

Rullande 12M ligger sparkvoten på 46% (47%). Kassan utgör f n 13% av aktieportföljens värde.

Aktieportföljen fick totalt 15 kSEK kr i insättningar, lånet amorterades med 4 000 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar