Månadsrapport, oktober 2023

En månad med mycket negativa nyheter både vad gäller världsläget och det rent ekonomiska läget och inte minst på världens börser. Jag är en nyhetsknarkare men den senaste tiden har jag aktivt hållt mig undan från nyheterna och framför allt Twitter. Just Twitter (eller X) tycker jag totalt spårat ur och numera befolkas av den mycket tveksamma blandningen av botar, rysstroll och vad jag uppfattar som bittra medelålders män. Den sistanämnda kategorin skulle behöva en coach (typ coachen i realityserien Kniven mot strupen) som sträcker upp dom och få dom att förstå att ingen annan påverkar sin egen framtid lika mycket som en själv.

Börsen har varit extremt slagig och dragits ner rejält under månaden. Q3-rapporterna seglar in och svaga rapporter straffas stenhårt. Bankerna kom in med väldigt starka rapporter men handlades ändå ner, säkerligen beroende på misstankar om att räntemarginaler peakat.

Portföljutveckling: -0,2%

Portföljens värde inkl. utdelning men exkl. insättningar sjönk med 0,2% under månaden. Det var klart bättre än OMXSGI som sjönk med 3,5%. För året som helhet har portföljen avkastat 6,6%, vilket därmed är tydligt bättre än generalindex som gått upp med 0,6%. Min portfölj presterar starkare än index i svagare perioder.

Det skulle sitta fint med ett julrally nu. November har inletts ganska starkt men det är bräckligt. Väldigt mycket styrs av FEDs uttalanden. Kan vi ha passerat räntetoppen?

Köp och sälj: Nettoköp på 224 kSEK

Mycket stor nettoköp under månaden. Köper fortsatt väldigt brett och under månaden har jag köpt 43 olika aktieslag med en genomsnittliga direktavkastning på 4,7%. Störst köp gjordes i Betsson, SEB, Investor och Evolution. Välkomnar Prevas, Sysco, Rusta och Itab in i portföljen. Rusta introducerades på börsen i oktober och är en av få IPO'r under 2023. Jag ansökte om 600 aktier men fick endast 150. Sampos utskiftning av Mandatum är också ett nytt innehav.

På säljsidan valde jag att kliva ur Pricer till 90% efter deras rapport där jag tycker att bruttomarginalen fortsatt är för svag och jag är rädd att det signalerar att dom inte lyckas sälja deras produkter till tillräckligt högt pris. Sedan är bolagets kassaflöde fortsatt svagt och i kombination med urusel  kapitalallokering så får det vara nog.

I min pensionsportfölj har jag fortsatt stor andel likvider men har trots allt minskat den rejält från 40% till 26%. Jag köper framför allt det svenska indexet och svenska småbolag.

Månadens nettoköp ökar utdelningen med 11 396 kr på årsbasis.

Köpt:







Sålt:



Kapitalinkomster: 6 169 kr

Utdelningsmaskinen fortsätter att hacka litegrann. Det trillade in 6 090 kr i aktieutdelningar. Det är 22% lägre än samma månad för ett år sedan. Det beror främst på Castellums inställda utdelning och att Öresund i år delar ut i november. Å andra sidan fick jag Kindreds utdelning redan i oktober i år men den pengen är lite mindre än Öresund.

Nordnets aktielåneprogram betalades ut under månaden. Det gav 165 kr jämfört med 481 kr förra året. På årsbasis ger detta mig 1000-1500 kr, vilket jag tycker är imponerade och fina gratispengar.

YTD är utdelningarna uppe i 113 443 kr, vilket är 3-4% högre än förra året. Det är dock helt drivet av stora insättningar i portföljen. För helåret ser det ut som att jag ska komma över 130 kSEK med lite marginal.

Räntor från Trine och Saveland blev 50 resp. 29 kr (jag säljer löpande innehaven i dessa och överför till aktieportföljen så dessa inkomster fortsätter att sjunka).

























För de kommande 12 månaderna är prognosen för utdelningsmaskinen 148 901 kr. En uppsummering av de annonserade utdelningsförändringarna för de senaste 12 månaderna ser ut så här:

Förändringar ordinarie utdelningar: -4,1%
Förändringar extrautdelningar: -6,2%
Totalt: -10,3% vilket f n motsvarar -14 920 kr

Det är de inställda utdelningarna i Byggmax, Castellum och Pricer som lyser igenom. 

Inga stora förändringar på utdelningsfronten under månaden. Det enda som hänt är att Abbvie annonserat en utdelningshöjning med 5%. 

Portföljen:

Portföljen består f n av 135 bolag, vilket är 5 fler än vid senaste månadsrapporten. De 20 största bolagen står för 66,8% av hela portföljen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar